Vauban – Suburbia Orasului Freiburg

Suburbia orasului Freiburg, Vauban este un excellent exmeplu de oras European care sustine proiectul de inverzire si sanatate a planetei, a mediului inconjurator.

Peste 60 de architecti au ajutat la reconstruirea cartierului , proiectul fiind un simbol al revenirii miscarii verzi din Germania.

Vauban a fost transformat intr-un paradis ecologist cu strazi transformate in gradini, case durabile, un orasel in care nimic nu se risipeste, se reconsuma.

Locuitorii suburbiei Vauban au inlaturat aproape in totalitate drumurile, strazile si trotuarele fiind pavate sau acoperite cu pietris. Autoturismele sunt autorizate in Vauban numai pentru descarcarea marfii si in cazul in care cineva doreste sa se mute.

In aceasta suburbie a orasului Freiburg autoturismele au fost interzise, iar pentru cei care doresc o masina in Vauban trebuie sa achite circa 20.000 de euro/an pentru un spatiu. Locuitorii orasului Vauban calatoresc pe biciclete sau cu tramvaiul care circula din Vauban pana in centrul orasului Freiburg.

Deseurile sunt transformate in ingrasamint, iar apa folosita este filtrata si refolosita pentru a uda gradina.

Vauban este mediul perfect pentru copii, oferind spatiu de joaca si libertatea pe care ar fi dificil de oferit intr-un oras normal. Vauban are una dintre natalitatile cele mai scazute din lume, avand aproape 30% din locuitori cu varsta sub 18 ani.

Sloganul cartierului Vauban este “Noi cream lumea pe care o dorim”.

Vauban este unul dintre cele mai reusite experimente ecologice din Europa si este luat exemplu ca un plan de viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>